Taidetehdas – Konstfabriken 27.3.2019 kl 09.00-15.00

Borgå stadsbibliotek

Borgå stadsbibliotek presenterar under hela dagen sina olika tjänster och e-tjänster, Helle-nätbiblioteket och ger efter bästa förmåga digistöd. Du kan också t.ex. ansöka och få bibliotekskort eller förnya dina lån under dagen. 

Infotillfällen vid bibliotekets bord:
kl. 10 ellibs och Elib: Bekanta dig med bibliotekets e-bok och e-ljudbokstjänster
kl. 11 Celia: Talböcker för personer med t.ex. synskador, funktionsnedsättning eller sjukdomar som gör det svårt att läsa en vanlig fysisk bok
kl. 13 Naxos: Bekanta dig med bibliotekets e-musiktjänster
kl. 14 Viddla: Bekanta dig med bibliotekets e-filmtjänst

Itä-uusimaalaiset kansalaisopistot ovat paikalla koko päivän klo. 9-15. Tule käymään ja keskustelemaan. Tule toivomaan kursseja ensi vuodelle. Opi netti-ilmoittautuminen ja katso miten helposti kurssihaku netissä sujuu. Annamme myös digineuvontaa.
Kansalaisopistojen infotuokiot messulla:
Kl. 12. Suunnittele oma digikurssisi
Kl. 13. WhatsApp-ryhmien perustaminen
Kl. 14. Kudonnan suunnittelu ja toteutus tietokoneavusteisesti

De östnyländska medborgarinstituten är på plats hela dagen kl. 9-15. Kom och prata med oss. Kom och önska kurser inför nästa läsår. Lär dig nätanmälning och hur enkelt det går att söka kurser via nätet.
Medborgarinstitutens infostunder mässan på eftermiddagen
Kl. 12. Planera din egen digikurs
Kl. 13. Grunda WhatsApp-grupper
Kl. 14. Vävning med hjälp av dator

Godisroboten kl 9-15

Kodklubben är en eftermiddags- och kvällsklubb för barn och ungdomar där man med hjälp av spel och lekfulla metoder lär sig grunderna inom programmering. http://www.kodklubben.fi. Godisroboten: Klubbmedlemmarna får höra om kodandets principer, dvs. de får lära sig att datorn är dum och följer mekaniskt en kod (som måste vara exakt rätt). Klubbmedlemmarna får se hur datorn läser kod; de bekantar sig med att skriva rörelsekommandon och gestaltar vad som är höger och vänster sett från robotens perspektiv. OBS! Godisroboten är öppen för alla, och det går lika bra att pröva koda roboten oavsett ålder.

Yle Arenan & Yle-konto kl 9-15

Yle finns på plats hela dagen och visar vad som finns på Yle Arenan, hur man skapar ett Yle-konto och vad man kan ha det till. Du kan även ställa frågor om Yle, Yle Arenan och Yle-kontot.

Resan till Digitalien: Prova på VR-glasögon och VR-spel tillsammans med Folkhälsan

Spelen spelas i en virtuell värld, som man ser med hjälp av VR-glasögon. Med glasögonen på kommer du in i spelvärlden och högtalare runt omkring dig ger den rätta ljudmiljön. Spelen är utvecklade så att de ska ge de rätta utmaningarna för personerna de är gjorda för. Den som spelar uppmuntras på ett lekfullt sätt att utföra rörelser som till exempel stärker muskler, tränar balans och upprätthåller rörligheten enligt vars och ens förutsättningar.

Prova på en ”padda” eller en tablettdator av modell större. Folkhälsan erbjuder i samarbete med Yetitablet möjligheten att prova på informationssökning, digitala resor via kartprogram och roliga spel.

#AlldigitalweekFI

#OodiDigiArjelle